Η επεξεργασία του νερού είναι μια κρίσιμη διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορα στάδια για τον καθαρισμό του νερού και για να γίνει ασφαλές για κατανάλωση και άλλες χρήσεις. Εδώ, θα παρουσιάσουμε μερικές από τις κοινές διαδικασίες επεξεργασίας νερού.

Πήξη

Το πρώτο βήμα στην επεξεργασία του νερού, η πήξη, περιλαμβάνει την προσθήκη χημικών ουσιών γνωστών ως πηκτικών (π.χ. θειικό αλουμίνιο ή χλωριούχος σίδηρος) στο νερό. Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν τη συσσώρευση μικροσκοπικών σωματιδίων και καθολικών σχηματίζοντας μεγαλύτερα, πιο εύκολα αφαιρούμενα σωματίδια που ονομάζονται κροκίδες,

Κροκίδωση

Μετά την πήξη γίνεται κροκίδωση. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, η απαλή ανάμειξη ή ανάδευση ενθαρρύνει τον σχηματισμό μεγαλύτερων κροκίδων από τα πηγμένα σωματίδια. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην απομάκρυνση των αιωρούμενων στερεών και ακαθαρσιών.

Καθίζηση

Στη διαδικασία καθίζησης, το νερό με κροκίδες αφήνεται να καθίσει σε δεξαμενή ή λεκάνη για ένα χρονικό διάστημα. Η δύναμη της βαρύτητας αναγκάζει τα πυκνότερα κροκίδια να καθιζάνουν στον πυθμένα της δεξαμενής, σχηματίζοντας ένα στρώμα λάσπης. Στη συνέχεια συλλέγεται καθαρό νερό από την κορυφή.

Διήθηση

Η διήθηση περιλαμβάνει τη διέλευση του διαυγασμένου νερού μέσα από διάφορα μέσα διήθησης, όπως φίλτρα άμμου, χαλίκι ή μεμβράνης. Αυτό το στάδιο αφαιρεί περαιτέρω μικρότερα αιωρούμενα σωματίδια και ακαθαρσίες που μπορεί να παραμείνουν μετά την καθίζηση.

Απολύμανση

Ν' απολύμανση είναι ένα κρίσιμο βήμα για να σκοτώσετε ή να απενεργοποιήσετε επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, iοὺς και παράσιτα που μπορεί να υπάρχουν στο νερό. Οι συνήθεις μέθοδοι απολύμανσης περιλαμβάνουν τη χλωρίωση (προσθήκη χλωρίου), την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και τον οζονισμό.

Ρύθμιση pH

Η προσαρμογή του pΗ του νερού είναι συχνά απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι εμπίπτει στο επιθυμητό εύρος τιμών για τα πρότυπα πόσιμου νερού. Αυτό γίνεται συνήθως με την προσθήκη χημικών ουσιών όπως ο ασβέστης (για να αυξηθεί το pΗ) ή το θειικό οξύ (για να μειωθεί το pH).

Αφαλάτωση

Σε περιοχές με πηγές αλατούχου ή υφάλμυρου νερού, χρησιμοποιούνται διαδικασίες αφαλάτωσης όπως η αντίστροφη όσμωση (RO) ή η απόσταξη για την απομάκρυνση του αλατιού και άλλων διαλυμένων ορυκτών, καθιστώντας το νερό κατάλληλο για κατανάλωση.

Προηγμένες διεργασίες οξείδωσης (ΑΟPS)

Τα ΑΟΡ περιλαμβάνουν τη χρήση ισχυρών οξειδωτικών (π.χ. όζον, υπεροξείδιο του υδρογόνου) για τη διάσπαση εμμονων οργανικών ρύπων και ρύπων που είναι ανθεκτικά στις συμβατικές μεθόδους επεξεργασίας.

Προσρόφηση

Οι διαδικασίες προσρόφησης χρησιμοποιούν υλικά όπως ο ενεργός άνθρακας για την προσρόφηση οργανικών ενώσεων, χημικών ουσιών και οσμών, βελτιώνοντας την ποιότητα και τη γεύση του νερού.

Ανταλλαγή ιόντων

Οι ρητίνες ανταλλαγής ιόντων χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση συγκεκριμένων ιόντων από το νερό, ανταλλάσσοντάς τα με άλλα ιόντα στα σφαιρίδια ρητίνης. Αυτό χρησιμοποιείται συχνά για να μαλακώσει το νερό αφαιρώντας ιόντα που προκαλούν σκληρότητα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Διαδικασίες μεμβράνης

Οι τεχνικές φιλτραρίσματος μεμβράνης, συμπεριλαμβανομένης της αντίστροφης όσμωσης (RO) και της υπερδιήθησης (UF), χρησιμοποιούν ημιπερατές μεμβράνες για να μπλοκάρουν φυσικά τους ρύπους, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο μορίων καθαρού νερού.

Εξαερισμός

Ο αερισμός περιλαμβάνει την έκθεση του νερού στον αέρα για την απομάκρυνση των πτητικών οργανικών ενώσεων, τη βελτίωση της γεύσης και την αύξηση των επιπέδων διαλυμένου οξυγόνου, ωφελώντας την υδρόβια ζωή σε δεξαμενές και συστήματα διανομής.

Σταθεροποίηση

Για να αποφευχθεί η διάβρωση των σωλήνων του συστήματος διανομής, το νερό συχνά επεξεργάζεται με χημικές ουσίες όπως ορθοφωσφορικά ή πυριτικά για να δημιουργηθεί μια προστατευτική επίστρωση στις επιφάνειες των σωλήνων.

Αυτές είναι μερικές από τις κοινές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται σε μονάδες επεξεργασίας νερού για να διασφαλιστεί ότι το νερό είναι ασφαλές, καθαρό και πληροί τα ρυθμιστικά πρότυπα για διάφορες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πόσης, των βιομηχανικών διεργασιών και της άρδευσης. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός των διαδικασιών που χρησιμοποιούνται εξαρτάται από την ποιότητα του νερού της πηγής και τα επιθυμητά αποτελέσματα ποιότητας του νερού.

Φιλτράρισμα με άμμο χαλαζία.

Μια παραδοσιακή και απλή αλλά αποτελεσματική τεχνολογία επεξεργασίας νερού.

Το φιλτράρισμα με φίλτρα άμμου, χαλικιού ή και άλλων μέσων, χρησιμοποιείται συνήθως σε διάφορες εφαρμογές, ιδιαίτερα για την επεξεργασία πηγών νερού όπως ποτάμια, λίμνες, από γεωτρήσεις υπεδάφους ή δεξαμενές.